Ha jelzálog igénylését tervezi, például ingatlanvásárlásra, akkor tudnia kell, hogy 2019 óta szigorodtak a feltételek. A bankok egy évvel korábban kezdték fokozatosan bevezetni ezeket az intézkedéseket a szlovákok eladósodottságának csökkentése érdekében.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy annyi kérelmező nem kap többé jelzálogot, mint a múltban. Mindezt egy egyszerű okból, hogy nem felelnek meg az új feltételeknek. A bankok összes intézkedése azonban fokozatosan valósul meg, és ha siet, akkor is van esélye alacsonyabb kritériumokkal rendelkező jelzáloghoz jutni pénzügyi értékelése során. 2019-től az LTV mutató és az adósság / nettó jövedelem arány érdekel leginkább.

A hitel-érték (LTV) hatással lesz rád először

Ez a hitel összegének az ingatlan értékéhez viszonyított aránya, amelyet a bank elfogad. A bank szempontjából a jelzálogkölcsön nem haladhatja meg az Önt érdeklő ingatlan árának 90% -át. Ha nincsenek pénzügyi tartalékai, ez nagy problémát jelenthet az Ön számára.

Az utóbbi időben azonban még nagyobb a figyelemelterelés. Az ingatlanár 90% -ának megfelelő feltételekkel nyújtott jelzálogkölcsönök összege 25-ről 20% -ra csökkent. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a bank csak minden ötödik jelentkezőnek biztosít jelzálogkölcsönt.

A második paraméter az adósság a jövedelemmel szemben: nettó adósság

A legújabb bankok a jelzálog értékén kívül, amely nem haladhatja meg az ingatlanár 90% -át, maguk a kérelmezők eladósodottságát is felmérik. Adóssága, a jelzálog, amelyet igényel, nem haladhatja meg a nettó éves jövedelem nyolcszorosát. Ez a szabály csak az Ön által igényelt új hitelekre vonatkozik. Az értékelés során azonban a régieket is figyelembe veszik.