A kölcsönözhető pénz mennyisége attól függ, hogy mit ésszerűen megengedhet magának. És ami a legfontosabb, a ház valós piaci értékétől függ, amelyet becslés határoz meg. Ez azért fontos, mert a hitelező nem adhat kölcsön nagyobb összeget, mint a ház becsült értéke.

Jelzálog felek

Minden jelzálogügyletben két fél vesz részt – a hitelező és az adós. A hitelező egy pénzintézet, amely pénzt kölcsönöz ház vásárlásához. A hitelezője lehet bank vagy más hitelintézet.

Amikor jelzálogjogot igényel, hitelezője ellenőrzi a hátterét, hogy megbizonyosodjon arról, hogy megfelel-e annak szabványainak. Minden hitelezőnek megvannak a maga szabványai, amelyek alapján meghatározza, hogy kinek ad kölcsön pénzt. A hitelezőknek ügyelniük kell arra, hogy csak képzett ügyfeleket válasszanak, akik valószínűleg képesek lesznek visszafizetni hiteleiket. Ehhez a hitelezők megnézik az egész pénzügyi profilját.

A másik oldal az adós. A hitelfelvevő az a magánszemély, aki hitelt kér házvásárláshoz. Jelentkezhet hitelre egyedüli hitelfelvevőként vagy társhitellel. Ha további hitelfelvevőket ad a hiteléhez, akiknek stabil a jövedelme, akkor drágább lakásokra, azaz magasabb hitelre jogosultak.

Jelzálog terminológia

Ha házat vásárol és jelzálogot kíván szerezni, akkor valószínűleg ezen a területen kapcsolatba lép a külföldi feltételekkel.

Értékcsökkenés

Minden havi jelzálogfizetés egy része a kamat visszafizetésére kerül a hitelezőnek, míg a másik része a hitel egyenlegének (más néven a hitel tőkéjének) visszafizetésére szolgál. Az amortizáció arra utal, hogy ezek a kifizetések hogyan oszlanak meg a hitel futamideje alatt. Az első néhány évben a befizetés nagyobb része kamatra juthat. Idővel azonban több befizetése a hitel egyenlegének visszafizetésére fog fordulni.

Letét

A betét olyan pénz, amelyet előre fizet a ház vásárlásáért. Szüksége lesz a letét összegére, attól függően, hogy milyen típusú hitelt kap. A magasabb előleg általában jobb hitelfeltételeket és alacsonyabb havi fizetést jelent. A jelzálogkalkulátor segít megtudni, hogy az előleg hogyan befolyásolja a havi befizetéseket.

Kamatláb

A kamatláb egy olyan százalék, amely megmutatja, hogy mennyit fizet havonta a hitelezőnek pénzfelvétel díjaként. Kétféle jelzálog-kamatláb van: fix és változó.

Rögzített kamatlábak

A fix kamatlábak a jelzálog teljes időtartama alatt változatlanok maradnak. Ha 30 éves, 4% -os fix kamatozású hiteled van, akkor 4% kamatot fizetsz, amíg vissza nem téríted a hitelt. A fix kamatozású hitelek minden hónapban kiszámítható törlesztést kínálnak, ami megkönnyíti a költségvetés tervezését.

Változó kamatlábak

A piac alapján változnak. Összegük egyetlen időszakra sem garantált. Ezek egy bázisból és egy kockázati prémiumból állnak. A törlesztés során bármikor megváltozhatnak, és változásuk közvetlen hatással van a törlesztőrészlet összegére.