A jelzálogkölcsön megszerzése a múltban sokkal könnyebb volt, mint manapság. Idővel azonban egyre inkább eladósodtunk. A bankok elértek egy bizonyos szintet, amelytől kezdve szigorítani kezdték a jelzálogfeltételeket. Az első intézkedések 2019-ben léptek hatályba. Ma azonban a feltételek kissé szigorúbbak.

Készítsen kettős tartalékot

A jelzálogkölcsönök területén a legjelentősebb változás 2020-ra a DSTI paraméter. Beszél arról a tartalékról, amelyet a jövőben minden meglévő vagy potenciális részlet kifizetése után meg kell hagynia. Korábban 20% volt, de most a bankok megduplázták 40% -ra. A kölcsön törlesztésének összege is megváltozott, amely ebben az évben a nettó jövedelem maximum 60% -a lehet (a nettó minimum levonása után). Korábban a határt 80% -ban határozták meg.

A bankok azonban egyik napról a másikra nem hozzák meg az új intézkedéseket, és az egész folyamat fokozatos lesz. Az áprilisig nyújtott jelzálogkölcsönök 15% -a a törlesztés összegével a 60-80% -os határig mozoghat. Április 1-jétől csak azoknak a hiteleknek az 5% -a mentesül, amelyek nettó jövedelmének maximális visszafizetési határértéke 70%.

Problémát jelentenek azok, akik jelzáloggal és fogyasztási hitelgel akarják finanszírozni az ingatlanokat

A bankok új intézkedései elsősorban azokat érintik, akik jövedelmükből adódóan átlépik a pénzügyi lehetőségek határát. Ha új lakásának finanszírozását jelzálog és fogyasztási kölcsön kombinációjával tervezi, akkor lényegesen alacsonyabb hitelösszeget kaphat, mint amennyit igényelt.

Ha el akarja kerülni az új intézkedéseket, akkor még van ideje március végéig jelzálogjogot igényelni. Ha időközben Ön jóváhagyja, akkor az még mindig aktuális, kevésbé szigorú intézkedéseken alapul. Ha év elején pályázik, az esetleges év végi vagy karácsonyi jutalmak szintén javíthatják a helyzetet az Ön számára, ami tovább javítja a hitelezési lehetőségeket.

A jelzálog kiválasztásakor jelzálogszakértővel szeretnék konzultálni